ijesztően hangzik, már az első hónapban mintegy determinisztikusan eldőlt, miket fogunk enni a maradék hónapkoban. kitapasztaltuk, mi a legolcsóbb, sőt, hogy mi hol a legolcsóbb, és ennek alapján kb.7 menüben össze tudom foglalni étkezési szokásainkat főbb összetevőit:
SPAGETTI
egy kedves tanárunk, akinek nem írom le a nevét, de talán mindenki tudni fogja, kire gondolok, ha azt mondom, hogy mikor zita tanácsot szeretett volna kérni tőle azt illetően, hogy melyik európai városba menjen ki tanulni a lehetőségek közül, szóval..
- Tanár Úr, tanácsot szeretnék kérni...,
a válasz a következő volt:
- Ne vetesse el... (XD)
szintén ő mondta, hogy 'készüljön fel rá, hogy egész félévben spagettit fog enni'. gondolom akkor még zita sem vette ezt komolyan, sőt, túlzásnak is érezte.
Azonban teljesen beigazolódott, és mostmár mi is alátámaszthatjuk: a spagetti a legolcsóbb meleg kaja: 1 cs tészta (4 alkalomra elég kettőnknek), 1 konzerv paradicsomszósz (2 alkalomra elég kis vízzel felöntve), 1 konzerv vagdalthús (otthonról, és ezt sikerült a félév kezdete óta 1 konzervre redukálni kettőnkre), és ízlés szerint hozzáadunk oreganot vagy bazsalikomot. néha azért hagymát vagy fokhagymát is aprítunk alá. 2 hétben kb 3x eszünk, nagyjából ez az arány.
LASAGNE
az 'a*diban' vásárolt darabonként 10 DKK (~380 HUF) félkész fagyasztott lasasgne is bevált: olcsó, meleg, fél óra alatt megsül, bár a minőség annyira nem 'olasz'...
REGGELIRE
reggelizéseink sarokkövei a 10 DKK-ért vásárolt csokis müzli tejjel (0,1%-0,5%-os zsírtartalommal!!!), néha joghurt, ami itt különösen finom, de amit minden alkalommal mindenképpen... kenyér/zsemle/süthető bagett, vaj és lekvár (legyen az a nagymamáktól vagy az 'a*diból' a 'vödrös' kiszerelés.
VIRSLI
szintén az 'a*diban' vásárolt családi kiszerelésű virsli, amit altalában simán - főzve fogyasztunk kecsappal, majonézzel, mustárral (ezeknek a szószoknak egyáltalán nem olyan ízük van, mint otthon...a majonéz egyenesen borzasztó, a mustár méregcsípős). persze kenyérrel, és igen gyakran tükörtojást ütünk mellé.
SÜLTKRUMPLI
ugyancsak az előbbi élelmiszerláncra hivatkoznék, 1kg sütni való krumpli (felszeletelve, ttudjátok). csak simán kisütjük, és a fentebb felsorolt szószokkal, (zita +kenyérrel és +sóval) fogyasztjuk.
HUNGARIAN EXPORT TÉLISZALÁMI
nem múlhat el nap - vagy ha elmúlik, az már nem jelent sok jót -, hogy az én zitám ne egyen szalámit. ezen menü a nap bármely szakában beiktatható, akár még éjfél után is. a fokhagyma mellé elengedhetetlen kiegészítő. (megszerettem idekinn a fokhagymát)
MÁKOS TÉSZTA (de ezt már ritkkábban)
az otthonról kicsempészett mákkal és az itteni olcsó spagettitésztával... egy kis cukor... hmm..
és kramer ági titkos sütireceptje, amiről majd később...